задоволство

задоволство
същ. - доволство, задоволеност, насита, удовлетворение, удовлетвореност, самодоволство, блаженство
същ. - оптимизъм
същ. - изпълняване, извършване, осъществяване, изпълнение, изявяване

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • автадија — (грч authadeia) самодопаѓање уживање во себеси задоволство со себеси …   Macedonian dictionary

  • алгофилија — (грч algos, philia наклоност, љубов) болно задоволство во болка, уживање во болка …   Macedonian dictionary

  • гурман — (фр. gourmand) 1. човек што сака да јаде убаво и одбрано, познавач и љубител на јадењата, сладокусец 2. човек што јаде со задоволство и обилно …   Macedonian dictionary

  • густ — (лат. gustus) 1. вкус, апетит, мерак 2. задоволство, уживање, ќеф, каприц …   Macedonian dictionary

  • густира — (лат. gustare) јаде нешто или гледа, набљудува нешто со големо задоволство, се насладува, ужива …   Macedonian dictionary

  • дилетант — (итал. dilettante) 1. нестручњак, човек кој, без стручна подготовка, заради лично задоволство, се занимава со некоја наука или уметност, аматер 2. непрофесионален артист што доброволно, без паричен надоместок, игра одредени улоги 3. фиг. човек… …   Macedonian dictionary

  • евергрин — (анг. evergreen) 1. вечно зелен, секогаш зелен 2. во забавната и џезмузиката: трајни мелодии, што секогаш се слушаат со задоволство …   Macedonian dictionary

  • оргазам — (грч. orgao пука од здравје, се распалува) 1. врв на сексуалното задоволство, сласт, похота 2. занес, голема возбуда, раздразнетост …   Macedonian dictionary

  • пигмалионизам — (грч. pjgmalion) 1. вљубеност во личност што некој сам ја издигнал на повисока општествена положба, ја воспитал и така создал личност што му одговара во секој поглед 2. полово задоволство предизвикано од набљудување или допирање на статуи …   Macedonian dictionary

  • хакер — (анг. hack платеник) комп. човек, добро упатен во светот на компјутерите, кој своите технички вештини најчесто ги користи за неетички и законски казниви дејства: нелегално влегување во големи компјутерски системи, пишување и распространување на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”